När nöden är som störst är hjälpen som närmast, heter det. Vad ordspråket betyder i realiteten skulle vi bli varse när vi besökte Klimpfjäll för att fira påsk i Sveriges kanske vackraste fjällvärld. 

Vi kom till skidliften med omåttlig lust att prova våra skidor i backen, vi var där redan innan liften startade och beredda när liften startade på morgonen. Men det skulle inte riktigt bli som vi hade tänkt. Oturen var framme och drabbade oss redan efter tjugo minuter när lillflickan ramlade i backen och skadade knät. Vi insåg direkt att det inte skulle bli någon mer skidåkning de kommande dagarna. Men det fanns viktigare saker att tänka på – knät svullnade snabbt upp, det var akut.

De kommande dagarna skulle vi bli varse hur komplicerat det verkligen är att bo på landsbygden, eftersom den tycks vara under snabb nedmontering. (Det blev långa sjuktransporter hit och dit utan att få röntga knät förrän två dagar senare). Men istället för att inrikta denna text på problemen med den utdöende tillgången till sjukvård på vischan, vill jag istället lyfta fram allt positivt som olyckan faktiskt gjorde oss medvetna om. Vi fick erfara en enorm generositet och professionalitet av alla i klimpfjäll-teamet, jag tar dem i ordning.

För det första kan inte personalen i skidstugan nog tackas som ställde upp och stod till tjänst med allt från akuta transporter med bil och skoter till telefonsamtal, råd och smärtstillande. Vi hade turen att en av besökarna i skidstugan var läkare och denne gav oss en snabb bedömning av knät samt vidare rekommendationer. Nere på Klimpfjäll hotell, där vi bodde, var man också snabb på att rycka in och var behjälplig med tips och råd, telefonsamtal med mera.

När det värsta av virrvarret kring det onda knät hade lagt sig (svullnaden gick ned och det stabiliserade sig) upplevde vi, trots den uteblivna skidåkningen, en otroligt hjärtlig stämning och mysig vistelse. Kocken är mycket noga med att se till att vi var absolut helnöjda med maten. Det serverades röding tillredd i bakplåtspapper. Dagen efter bjöds det på räkfrossa. Frukostarna var ljuvliga. Mer kan inte sägas än att alla måste prova Klimpfäll!

Mer information om Klimpfjälls utbud finns på länken klimpfjäll.se och utsikten över fjällen ser man si webbkameran.